Atelier voor exclusieve
Gotlandlamskleding

Over ons

Gute Får

Toen wij in 1988 een paar Gotlandpelsschapen kochten, wisten we nog niet wat de invloed zou zijn op ons verdere leven. We vielen allebei direct voor dit mooi, levendig schaap voorzien van een mooie grijze pels. Statig, eigenwijs en glanzende pels. Een mooiere grasmachine kun je niet wensen. Op het moment dat de GPS vereniging in 1989 een studiereis organiseerde naar Zweden om aldaar diverse fokkers van het ras te bezoeken, is Johan meegereisd. Hij wilde weleens zien hoe men daar in het hoge noorden zulke prachtige schapen fokte. Daar is zijn belangstelling voor het schapenhouden en het land Zweden alleen maar gegroeid. Tijdens een excursie maakte hij op een huidenveiling ook kennis met de gelooide huiden van het Gotlandpelsschaap. Nadat hij van zijn studiereis terug was, met gelooide huiden en zijn eerste zelfgemaakte wanten, kon hij alleen maar enthousiaste verhalen vertellen van wat hij had gezien en gehoord. Het werkte erg aanstekelijk. Kortom, heel veel informatie en de drijfveer om samen, ook in Nederland het geleerde in praktijk te brengen. Hierbij hebben wij ook hulp gehad van reeds eerder in Nederland gestarte GPS-fokkers. Na het inlezen en leren van diverse foklijnen en eisen voor het stamboek is Johan keurmeester geworden.


Al gauw werd de tuin om ons huis te klein en huurden we een stuk weide en binnen enkele jaren hadden we een mooie koppel Gotlandpelsschapen. Deze hobby is uitgegroeid tot een bedrijf welke wij officieel per 01-01-1996 zijn gestart. In de periode 1989 tot 2002 is onze fokkerij tot volledige bloei gekomen. Wij hadden stamboekschapen die tot de top van Nederland behoorden. Ook in Zweden konden we met de fokkers aldaar concurreren. Eind 2001 werden we genoodzaakt de schapen te verkopen omdat we niet voldoende weide meer konden huren.


We zijn dan wel gestopt met de fokkerij, maar ons werk in het atelier “ Gute Får ” is gewoon verder gegaan. De gelooide huiden kopen we in Zweden. Deze huiden zijn afkomstig van in de natuur levende schapen. Ook in Zweden zijn zij de natuurlijke bush-maaiers in velden en natuurweiden. Aldaar hebben wij ook diverse contacten met schapenbedrijven en we kunnen constateren dat de dieren een fijn leven hebben.


Sinds 1996 verkopen wij gelooide huiden van het GPS-schaap. Tevens vervaardigen we van de huiden diverse kledingstukken, zoals sloffen, wanten, mutsen, sjaals,bodywarmers en jassen enz. Deze producten kunnen op maat gemaakt worden. Ook wanneer u geen confectiemaat heeft of voor mindervalide personen. Samen selecteren we in Zweden de gelooide huiden. De kledingstukken worden door ons beide gemaakt. Het is nog altijd, na al die jaren van ervaring, een voldaan gevoel weer een duurzaam en behaaglijk kledingstuk af te hebben en die te verkopen aan meer dan tevreden klanten. Tevens geven wij in de winterperiode cursussen in het verwerken van GPS-huiden tot wanten, sloffen, mutsen en bodywarmers. Dit zijn zeer leerzame en gezellige dagen. Zo zijn we beiden, naast ons werk in loondienst, werkzaam in een uniek bedrijf.


Johan en Anneke Teunis.